Το εργαστήριο «ALIMENT LAB» προσδιορίζει σε τακτική βάση τη μικροβιολογική κατάσταση των προϊόντων, εξασφαλίζοντας την υγιεινή και την καταλληλότητά τους για κατανάλωση, καθώς και τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας. Στο μικροβιολογικό τμήμα του εργαστηρίου διεξάγονται δοκιμές ανίχνευσης και καταμέτρησης παθογόνων μικροοργανισμών, καθώς και μικροοργανισμών οι οποίοι προκαλούν αλλοιώσεις στα τρόφιμα ή αποτελούν γενικούς δείκτες υγιεινής. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται κοινά θρεπτικά υποστρώματα απομόνωσης μικροοργανισμών σε συνδυασμό με επιβεβαιωτικές δοκιμές (βιοχημικές και/ή ορολογικές).
Πιο συγκεκριμένα, η μικροβιολογική ανάλυση των τροφίμων περιλαμβάνει:
Ανίχνευση και ταυτοποίηση παθογόνων μικροοργανισμών (μικροοργανισμών υπεύθυνων πρόκλησης τροφιμογενών νόσων), όπως:
- Listeria monocytogenes
- Salmonella spp.
- Vibrio spp.
- Clostridium perfringens
- Bacillus cereus
- Campylobacter spp.
- Staphylococcus aureus
- Καταμέτρηση μικροοργανισμών οι οποίοι προκαλούν αλλοιώσεις στα τρόφιμα ή αποτελούν γενικούς δείκτες υγιεινής, όπως:
- Ολικά Αερόβια Βακτήρια
- Οξυγαλακτικά βακτήρια
- Κολοβακτηριοειδή
- Εντεροβακτηριοειδή
- Escherichia coli
- Pseudomonas spp.
- Ζύμες και μύκητες