- 23 Νοεμβρίου, 2014
- Posted by: jimfek
- Category:
Η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Stanford στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ φέρνει ξανά στο προσκήνιο την επικίνδυνη συνθετική χημική ουσία δισφαινόλη Α (ΒPA) των πλαστικών συσκευασιών και όχι μόνο… Έγκυες γυναίκες με δισφαινόλη Α σε υψηλά επίπεδα στο αίμα τους είχαν 83% περισσότερες πιθανότητες να αποβάλλουν στο πρώτο τρίμηνο, συγκριτικά με εκείνες που εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα της ουσίας αυτής.
Οι ερευνητές επισημαίνουν:
“Ζευγάρια με προβλήματα υπογονιμότητας ή επαναλαμβανόμενων αποβολών συστήνεται να μειώσουν την έκθεση τους σε BPA, καθότι η ουσία αυτή φαίνεται να έχει πιθανή αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη του εμβρύου.”
Για την ακρίβεια… η δισφαινόλη Α (BPA) μπορεί να είναι παντού
Περιέχεται σε συσκευασίες τροφίμων, σε πλαστικά πιάτα και ποτήρια, σε κονσέρβες, σε μπουκάλια, σε κουτιά αναψυκτικών, στις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών και των ATM, σε ιατρικές συσκευές, σε οδοντιατρικά σφραγίσματα κ.α. Μέσω των πλαστικών συσκευασιών, μεταφέρεται στο φαγητό ή το νερό που καταναλώνουμε και τελικά εισέρχεται στον οργανισμό μας. Ο κίνδυνος «μετανάστευσης» στο τρόφιμο είναι μεγαλύτερος όταν το περιεχόμενο είναι ζεστό ή θερμανθεί (π.χ. ζεστό γάλα σε μπιμπερό που περιέχει ΒPA). Όσοι χειρίζονται ταμειακές μηχανές εκτίθενται επίσης σε κάποιο βαθμό σε ΒPA.
Τα προηγούμενα χρόνια, η χρήση της δισφαινόλης Α υπήρξε εξαιρετικά εκτεταμένη. Σε πανεθνική έρευνα για την Υγεία και την Διατροφή των Αμερικανών πολιτών (2003-2004), το 93% των συμμετεχόντων άνω των 6 ετών βρέθηκαν να έχουν ανιχνεύσιμα επίπεδα BPA στα ούρα τους.
Σήμερα, η δισφαινόλη Α, ως βιομηχανικό υλικό μπορεί να έχει περιοριστεί, αλλά δεν έχει απαγορευθεί. Οι πολυάριθμες εφαρμογές της δισφαινόλης Α σε μία τεράστια ποικιλία καταναλωτικών ειδών την καθιστούν αυτόματα ευρέως διαδεδομένη και κάνουν την έκθεση μας σε αυτή πρακτικά αναπόφευκτη. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα έχει αντικατασταθεί από άλλα εξίσου επικίνδυνα χημικά.
Πώς θα προστατευτούμε;
Πρώτ’ απ’ όλα… Ας ενημερωθούμε.
-Ελέγξτε αν τα σκεύη και τα υλικά που χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση περιέχουν τη συγκεκριμένη ουσία.
-Αντικαταστήστε τα πλαστικά μπουκάλια με γυάλινα.
-Αποθηκεύετε τα τρόφιμα σε γυάλινα σκεύη ή τάπερ και αποφύγετε τα πλαστικά.
-Αποφύγετε τη θέρμανση του πλαστικού ή την τοποθέτηση ζεστού φαγητού σε αυτό. Η μετανάστευση της ΒPA και πολλών άλλων χημικών ενώσεων από το πλαστικό στο φαγητό σας θα είναι μαζικότερη.
-Αποφύγετε το ζεστό καφέ ή τσάι που σερβίρεται σε πλαστικό ποτήρι.
-Μην επαναχρησιμοποιείτε πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης.
-Μετρήστε ΤΩΡΑ τα ήδη συσσωρευμένα επίπεδα της BPA και άλλων συνθετικών χημικών τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της κύησης και την υγεία του παιδιού σας. Ιδανικότερο διάστημα για την μέτρησή τους είναι 6 μήνες πριν την σύλληψη έως και το τέλος της εγκυμοσύνης. Όποιο είδος δισφαινόλης, paraben, φθαλικών και άλλων χημικών βρεθεί, υπάρχει τρόπος να αποτοξινωθεί από το σώμα, πριν επηρεάσει εσάς και το παιδί σας.
Η μοναδική εξέταση που μπορεί να μετρήσει απευθείας στα ούρα τη συνολική ποσότητα δισφαινόλης-α αλλά και του επίσης επικίνδυνου ενδοκρινή διαταρράκτη τρικλοζάνη γίνεται κατ’ αποκλειστικότητα στo nutrilabs. Πρόκειται για την πλέον ευαίσθητη μέθοδο, η οποία αναλόγως των αποτελεσμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εντοπιστούν είδη προσωπικής φροντίδας, μαγειρέματος αλλά και άλλες πηγές των ουσιών αυτών, έτσι ώστε να απομακρυνθούν και να εξαλείψουν την πιθανότητα να διαταράξουν την μελλοντική ή την τρέχουσα εγκυμοσύνη. Να τονιστεί ότι πρόκειται για μία εξέταση που πλέον διεξάγεται ως συνήθης πρακτική σε όλα τα μεγάλα ιατρικά ινστιτούτα παγκοσμίως. Επιπλέον, οι ενδοκρινείς διαταρράκτες είναι η πιο κοινή αδιάγνωστη αιτία αποβολών και δυσκολίας στη σύλληψη και μεγάλα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης τη χρησιμοποιούν πάντα για να βελτιώσουν τις πιθανότητες σύλληψης.
Περισσότερες πληροφορίες: nutrilabs.gr