- 29 Ιανουαρίου, 2015
- Posted by: jimfek
- Category:
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως να «ξε-βράζουν» ένα βραστό αυγό και όχι, δεν είναι τόσο ασήμαντο όσο ακούγεται
Μία πολύ σημαντική μελέτη που διεξήχθη από την αμερικανική και αυστραλιανή κυβέρνηση, οδήγησε σε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα : οι επιστήμονες κατάφεραν να «ξε-βράσουν» ένα συνηθισμένο βραστό αυγό.
Πριν βιαστείτε να πείτε ότι αυτό ακούγεται σαν κάποιοι στην κυβέρνηση να είχαν πολύ ελεύθερο χρόνο για χάσιμο, κάλο είναι να μάθετε ότι τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αναμένεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην θεραπεία για τον καρκίνο, στην βιοτεχνολογία και στην τεχνολογία τροφίμων.
«Ναι, ανακαλύψαμε τον τρόπο να ξε-βράσουμε ένα αυγό κότας», δήλωσε ο Gregory Weiss, ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής χημείας και μοριακής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο California Irvine.
Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική γιατί ένα βραστό αυγό περιέχει πρωτεΐνες, που επειδή ακριβώς έχουν μαγειρευτεί, πιστεύαμε ότι έχουν αλλάξει πια αμετάκλητα». Αλλά αυτό σήμερα παύει να ισχύει.
Οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας την χημική ένωση ουρία και μία εξειδικευμένη μηχανή με το όνομα «vortex fluid device», κατόρθωσαν να επαναφέρουν τις πρωτεΐνες στην αρχική τους κατάσταση.
«Δεν μας ενδιαφέρει αυτό που συνέβη με τα αυγά. Αυτό το κάναμε μόνο και μόνο για να δείξουμε την δυναμική μίας τέτοιας διαδικασίας», δήλωσε ο Weiss. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κολλώδη πρωτεϊνών που οδηγούν στο να χάνει κανείς πολύ χρόνο «ξύνοντας» τους δοκιμαστικούς σωλήνες, προκειμένου να τις ανακτήσει αυτές τις πρωτεΐνες».
Έχοντας μια αποτελεσματική και γρήγορη μέθοδο για την επαναχρησιμοποίηση των σπαταλημένων πρωτεϊνών, θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών και παραγωγικών διαδικασιών.
Για παράδειγμα, η έρευνα πάνω σε φάρμακα για τον καρκίνο είναι πανάκριβη λόγω των κυττάρων ακριβών χάμστερ που χρησιμοποιούνται. Τώρα η έρευνα αυτή μπορεί να γίνει πολύ φθηνότερη.
Πηγ: ipop.gr