- 22 Δεκεμβρίου, 2017
- Posted by: jimfek
- Category: Άρθρα
Φλέγον ζήτημα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα είναι η θέση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την απαγόρευση ή μη, των παραδοσιακών σε κάποιες χώρες, ντονέρ, κεμπάπ αλλά και γύρου. Ο λόγος γίνεται για τα φωσφορικά άλατα που χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα τροφίμων και τις σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία.
Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Υγείας στις 28/11 προέβαλαν ενστάσεις σε πρόταση της Κομισιόν που επιτρέπει τη χρήση φωσφορικού οξέος – φωσφορικών αλάτων – διφωσφορικών – τριφωσφορικών και πολυφωσφορικών (Ε 338-452) σε «κατεψυγμένα κατακόρυφα περιστρεφόμενα σε σούβλα κρέατα –είτε πρόκειται για πρόβατο, για αρνί, μοσχάρι, βοδινό ή πουλερικά–, καθώς και σε φετοποιημένα ή/και κιμαδοποιημένα κρέατα, με σκοπό να ψηθούν και να καταναλωθούν από τον τελικό καταναλωτή»
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως τα φωσφορικά άλατα εμφανίζονται φυσικά στο σώμα μας, αλλά και σε κάποια είδη τροφίμων, όπως για παράδειγμα στο γάλα, το ψάρι, το κρέας, την πατάτα, καθώς και άλλα προϊόντα αλευριού. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται ως συστατικά τροφίμων από τις βιομηχανίες τροφίμων και έχει δημιουργηθεί ανησυχία για τις επιπτώσεις του στην υγεία λόγω των αυξημένων συγκεντρώσεων φωσφόρου στον ορό του αίματος που συσχετίζεται με αρκετά καρδιαγγειακά νοσήματα, μείωση στην οστική μάζα, καθώς και σοβαρές επιπτώσεις στη νεφρική λειτουργία. Τα φωσφορικά άλατα προστίθενται στα τρόφιμα καθώς επιτρέπουν ομογενοποίηση της κατάψυξης του προϊόντος, η οποία εμποδίζει τον κίνδυνο μη ισορροπημένου ψησίματος ή άλλης θερμικής επεξεργασίας. Εξασφαλίζεται έτσι ότι το κρέας ψήνεται ομοιόμορφα στην ολότητά του και μπορεί να σερβίρεται με ασφάλεια στους καταναλωτές. Σύμφωνα με την αρίθμηση ΕΟΚ, τα φωσφορικά άλατα επισημαίνονται στις συσκευασίες των τροφίμων από το Ε338 έως το Ε343.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ευρωκοινοβούλιο, στην ελληνική της εκδοχή ανέφερε ότι στο εξής θα επιτρέπεται “η χρήση φωσφορικού οξέος, διφωσφορικών, τριφωσφορικών και πολυφωσφορικών αλάτων (Ε 338-452) στον κατεψυγμένο γύρο (όλα τα είδη κρέατος)“. Το λεπτό σημείο εδώ είναι ότι ενδεχομένως κάποιο λάθος έγινε στις επίσημες ανακοινώσεις. Χαμένες στη μετάφραση λοιπόν οι υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου έγραψαν στην ελληνική γλώσσα στην επίσημη ανακοίνωση τους “κατεψυγμένο γύρο (όλα τα είδη κρέατος) ενώ η ίδια ανακοίνωση στην αγγλική γλώσσα αναφέρει το “kebab meat – be it mutton, lamb, veal, beef or poultry”. Η λεπτή… διαφορά ενδιαφέρει βέβαια τον χοιρινό γύρο που κυρίως φτιάχνουμε και καταναλώνουμε στην Ελλάδα. Όπως ήταν αναμενόμενο, στο άκουσμα αυτής της είδησης-σύγχυσης, προκλήθηκε αναστάτωση στην εγχώρια βιομηχανία κρέατος ενοχοποιώντας τα φωσφορικά άλατα και το αντίκτυπο τους στην ανθρώπινη υγεία.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), από την πλευρά του, σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε, αναφέρει ότι το ζήτημα των φωσφορικών αλάτων δεν αφορά τον χοιρινό γύρο που παράγεται στην Ελλάδα, καθώς δεν χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία του.
Έτσι όταν με απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου απαγορεύθηκε η επέκταση της χρήσης φωσφορικών αλάτων σε προϊόντα ντονέρ και κεμπάπ, καθώς στον χοιρινό γύρο δεν χρησιμοποιούνται δικαιώθηκε η ελληνική θέση που εδώ και δύο χρόνια έχει εκφρασθεί μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Κρέατος (ΣΕΒΕΚ)
Επομένως ο χοιρινός γύρος είναι ένα απόλυτα ασφαλές προϊόν (για το οποίο ουδέποτε τέθηκε θέμα χρήσης φωσφορικών αλάτων), υψηλής οργανοληπτικής αξίας και για το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία κατοχύρωσής του ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ), ώστε να προστατευθεί από κάθε επέμβαση που θα μπορούσε να αλλοιώσει τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά.