- 26 Μαρτίου, 2018
- Posted by: jimfek
- Category: Άρθρα
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λίγο πριν το Πάσχα κατέληξε με διορθωμένη εγκύκλιο ότι η επισήμανση των σφάγιων ελληνικής καταγωγής θα γίνεται «με χρήση σφραγίδας παραλληλόγραμμου σχήματος και με την εγκεκριμένη για τρόφιμα χρωστική Ε133 (λαμπρό κυανούν) χρώματος «τυρκουάζ», εντός της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη ΕΛΛΑΣ ή ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ». Η τελική αυτή απόφαση ήρθε μετά από σειρά αντιδράσεων αναφορικά με προηγούμενη εγκύκλιο που όριζε το χρώμα της σφραγίδας σε κόκκινο. Το γεγονός αυτό θα οδηγούσε σε μεγάλη σύγχυση τους καταναλωτές που μέχρι τώρα γνώριζαν την μπλέ σφραγίδα, σε μια περίοδο μάλιστα που υπάρχουν πολλές φήμες για ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων.
Στην διορθωμένη εγκύκλιο, τονίζεται ότι σύμφωνα και με το άρθρο 5, παράγραφος 2 του Κανονισμού ΕΕ 1337/2013, «δύναται να επισημανθούν ως “Ελληνικά” τα κρέατα, μόνο εάν αποδεικνύεται από την επιχείρηση, με τρόπο ικανοποιητικό, ότι το κρέας έχει αποκτηθεί από ζώα που έχουν γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στην Ελλάδα».